'Je best doen' werkt niet in meditatie

Greet Dom

April 27, 2024

'Je best doen' werkt niet in meditatie

Toen ik in 2017 op een meditatiecongres was in Washington, had ik de kans om de Muse uit te proberen. Het is een toestel dat je op je hoofd plaatst en dat via subtiele sensoren de hersengolven in je hoofd meet terwijl je mediteert. Via een app die aan het toestel is verbonden krijg je in je hoofdtelefoon direct feedback over je meditatieve toestand. 

Het is wetenschappelijk bekend dat mediteren andere frequenties, andere golven in je hersenen raakt. De app geeft een signaal (tjilpende vogeltjes) wanneer je de gamma-golven ervaart. Deze gamma-golven weerspiegelen de frequenties van een diepere meditatieve toestand. 

Ik was benieuwd hoe dat werkte en ging het experiment aan. Toestel en headset op mijn hoofd, app aan en ogen sluiten. 

Ik herinner het me nog als de dag van gisteren: op het moment dat ik in de sessie de vogeltjes hoorde tjilpen dacht ik 'Yes, ik ben er!! Het is me gelukt!!!'

....... en het tjilpen van de vogeltjes stopte meteen. Het kwam ook niet meer terug. Hoe hard ik ook mijn best deed om 'goed' te mediteren. Op de grafiek op de app zag ik naderhand exact dat moment dat de meditatie haar kracht was verloren. 


Streven, je best doen, iets willen en moeten bereiken met mediteren..... dat werkt niet.


Soms starten mensen met mediteren met de intentie om iets te bereiken. "Ik moet rustig worden". "Ik moet van die stress af". "Ik wil iets verbeteren aan mezelf". 

Zo werkt het niet. Door teveel te willen, te streven en je best te doen, dwarsboom je eigenlijk je eigen meditatie-inspanning. Ik heb mensen weten afhaken van mediteren omdat ze door dat streven juist méér stress kregen. Mediteren is geen hard labeur. 

Hoe kan mediteren wèl voor je werken? 

De kracht van meditatie zit in het omarmen van OVERGAVE. Overgave aan je ervaring die je tijdens een meditatie hebt. Overgave aan je rechter hersenhelft, het gebied van intuïtie en van je groter bewustzijn.

Niet doen maar ZIJN. Dààr zitten oplossingen en nieuwe informatie.

Niet in wat je zelf denkt dat er nodig is. 

Dus niks willen of niks moeten, niet je best gaan doen, en vooral niets willen bereiken. Snij jouw eigen intuitie niet de pas af.

Een uitdaging?  Misschien wel. Maar eenvoudig te leren. Waarom het niet een keer proberen? 

<All Posts