Waarom ik mediteer | deel 1

Greet Dom

May 14, 2024

Waarom ik mediteer | deel 1

Het is mijn diepste overtuiging dat ieder persoon verlangt naar 'echt zichzelf' zijn. Zijn of haar eigen essentie of pure natuur voelen. En om van daaruit te zijn en te handelen.

Voor mij een reden om dagelijks te mediteren. Want 'echt' jezelf zijn creëert zoveel mooie dingen, voor jezelf en voor je omgeving. 

Dat verlangen voel ik elke dag. Soms zit ik er wat dichter bij, soms wat verder van af. En dat kan elke minuut veranderen. Geen van beiden is permanent. Want zo is de natuur ook, altijd in beweging. 

Door elke dag te mediteren begin ik beter te voelen waar ergens op dat spectrum ik op dat moment ben. Als er conflict is - in mezelf of met anderen, als ik me druk maak, mijn draai niet vind, de focus kwijt ben of gewoon vies gezind ben, dan ben ik wat verder verwijderd van mijn 'Zelf'. En dat mag er òòk zijn, want het wegduwen is de bron van meer ellende. En ik ben een mens natuurlijk. 

Als ik een soort van rust, vrede, harmonie kan voelen, ook als de situatie lastig is, dan ben ik wat dichter bij mijn 'Zelf'.  Dan verandert er iets vanbinnen. Ga ik anders denken of handelen, en voel ik moed of zachtheid om de dagelijkse obstakels aan te gaan. 

'Jezelf zijn' is een pure beleving.  Het is mèèr dan  een mindset, want dat is nog wat teveel 'bedacht'.

Niemand kan een sluitende definitie geven van 'jezelf zijn', zelfs niet de grootste filosofen. Maar je kan het voor jezelf wel voelen, ervaren, beleven.

Daarom mediteer ik elke dag. 

Wat is dat voor jou, 'jezelf zijn'? En waarom mediteer jij? 

Lees binnenkort ook deel 2 'Waarom mediteer ik?'

<All Posts