Is mediteren zweverig?

Greet Dom

April 9, 2024

Is mediteren zweverig?

Mensen zeggen soms dat meditatie zweverig is. Vaak is dat omdat je bij het mediteren leert om controle over gedachten en emoties los te laten. 

Vroeger vond ik mediteren zweverig. Nu zoek ik het abstracte vaak op. 

In deze blog vertel ik waarom ik de abstracte ervaring van mediteren heb leren waarderen.



We zijn meer dan alleen ons denken

Ik hou nog steeds van mijn nuchtere, analytische geest die me professioneel als marktonderzoeker ondersteunt. Maar het abstracte, het 'niets' en de leegte leert me elke dag nieuwe dingen.

Eerst afkicken van overtuigingen 

Onze wereld is zeer mentaal geworden. Alles, emotie, gedachten, ervaringen,.. moeten verklaard en begrepen worden. Dat heb ik echt moeten afleren.

Overtuigingen over mezelf als mens en als professional maakten dat ik niet meer veranderde of groeide.

Overtuigen over anderen gaven me niet alleen een minder fraai wereldbeeld, maar bezoedelden soms mooie vriendschappen of professionele relaties.

Het denken is ook goed in het creëren van oorzaak-gevolg-patronen: 'als ik dìt doe, dan volgt er zeker dát'. Waardoor het leven saai werd. Of ik maar niet begreep waar de teleurstellingen vandaan kwamen wanneer de dingen anders liepen.

Het vraagt een andere focus en ook wat oefening om de controle van het denken te overstijgen.

Overgave aan het abstracte veegt je overtuigingen schoon

Als je ontspannen luistert naar jouw ervaringen tijdens een geleide meditatie, kom je bij nieuwe gewaarwordingen. Mensen omschrijven het bijvoorbeeld als stilte, leegte, zachtheid. Iets dat jou draagt. Iets dat geen vorm heeft. En het is dàt dat jouw overtuigingen schoonveegt. Alsof je er met de zwabber bent overgegaan. 

Door je over te geven aan die abstracte ervaring die je niet begrijpt, komt er ruimte voor nieuwe inzichten en creativiteit. Je ontdekt nieuwe dingen over jezelf. Of je begrijpt plots iets wat je verstand niet kon begrijpen. 

Je moet er totaal niets voor doen. Het gaat eerder over je ervaring 'zijn'. Dus zeker niet je best gaan doen ;-) 


<All Posts