Bewustzijnsmeditatie: van denken naar ervaren

Bewustzijnsmeditatie is een krachtige vorm van mediteren die je potentieel en creatiekracht vrij maakt.

Zoals Einstein het aangeeft: dit realiseer je nièt door erover na te denken. Wèl door naar je stille diepe kern te gaan, te ervaren en te 'zijn'. Dat oefen je met bewustzijnsmeditatie.

In deze blog vertel ik hoe bewustzijnsmeditatie werkt

Het denken even achteraan in de zaal zetten

Hier staat bewust niet geschreven: 'stoppen met denken'. Dat is immers onmogelijk. Je hersenen blijven werken tot op het moment dat je je laatste adem uitblaast. Het is een misvatting die leeft over meditatie, dat je die denkende kwelduivel in je hoofd kan stil leggen.
Je kan wel leren om die minder opdringerig te maken, door de focus te verschuiven naar jouw èchte natuur. Die is zacht, open en vriendelijk, en vooral heel inspirerend.

"Maar geen voorrang geven aan het denken is zo lastig!"

Onze wereld is zeer mentaal geworden! Alles, - emotie, gedachten, ervaringen,.. - moet verklaard en begrepen worden. Van daaruit is soms de illusie ontstaan dat we alles onder controle hebben met die sterke geest. De intense wereldgebeurtenissen op gebied van natuur en gezondheid laten ons dezer dagen zien dat controle een illusie is.

Het vraagt een andere focus en ook wat oefening om de controle van het denken te overstijgen.

Hoe dan?

De geleide meditaties van bewustzijnsmeditatie helpen je daarbij. Als je ontspannen luistert naar jouw ervaringen tijdens een geleide meditatie, kom je bij nieuwe gewaarwordingen. Iedereen kan dat, al van bij de eerste meditatie.

Mensen omschrijven het gevoel bijvoorbeeld als stilte, leegte, zachtheid. Iets dat jou draagt, of waarin je 'zwemt' zoals Einstein het zo mooi zegt in de quote. En het is in die stilte dat bijvoorbeeld nieuwe inzichten of creativiteit ontstaan. Of waarin je voelt wie je 'echt' bent, zonder het in woorden te kunnen uitdrukken.

Dit is iets waarin bewustzijnsmeditatie verschilt van de mainstream vormen van meditatie en van de populaire meditatieprogramma's in het bedrijfsleven. Deze laatsten zitten ingebet in psychologische en wetenschappelijk modellen. Dat is geruststellend voor onze denkende geesten, en het levert natuurlijk ook nieuwe inzichten op. Maar ze trekken de beoefenaar als het ware weer naar beneden, naar zijn logische en gekende denken. Dan blijft een inzicht iets mentaals en onvoldoende doorleefd. Voor je het weet zit je weer in de riedel van gekende gedachten en mis je de kans voor een diepgaande transformatie.

Psychologie is nog deel van het mentale complex, bewustzijnsmeditatie brengt je bij de bron.
Overzichtspagina Blogs

Meer ontdekken over bewustzijnsmeditatie?
Schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang blogs en nieuws over workshops en webinars.

ik ontvang graag de nieuwsbrief over bewustzijnsmeditatie