Bewustzijnsmeditatie: wees niet bang van het abstracte!

Als je in een meditatie het puur ervaren toelaat, dan laat je voor een moment ook alle mentale controle los. Soms omschrijven mensen dit als 'zweverig', en vinden het niet prettig om geen vaste grond onder de voeten te hebben.

Vroeger vond ik dat ook.

In deze blog vertel ik waarom ik de abstracte ervaring van mediteren heb leren waarderen.

We zijn meer dan alleen ons denken

Ik hou nog steeds van mijn nuchtere, analytische geest die me professioneel als marktonderzoeker ondersteunt. Maar het abstracte, het 'niets' en de leegte leert me elke dag nieuwe dingen.

Afleren

Onze wereld is zeer mentaal geworden. Alles, emotie, gedachten, ervaringen,.. moeten verklaard en begrepen worden. Dat heb ik echt moeten afleren.

Overtuigingen over mezelf als mens en als professional maakten dat ik niet meer veranderde of groeide.

Overtuigen over anderen gaven me niet alleen een minder fraai wereldbeeld, maar bezoedelden soms mooie vriendschappen of professionele relaties.

Het denken is ook goed in het creëren van oorzaak-gevolg-patronen: 'als ik dìt doe, dan volgt er zeker dát'. Waardoor het leven saai werd. Of ik maar niet begreep waar de teleurstellingen vandaan kwamen wanneer de dingen anders liepen.

Het vraagt een andere focus en ook wat oefening om de controle van het denken te overstijgen.

Overgave aan het abstracte veegt je denken schoon

Als je ontspannen luistert naar jouw ervaringen tijdens een geleide meditatie, kom je bij nieuwe gewaarwordingen. Mensen omschrijven het bijvoorbeeld als stilte, leegte, zachtheid. Iets dat jou draagt. Iets dat geen vorm heeft.

Het is in die stilte dat nieuwe inzichten of creativiteit ontstaan. Of waarin je voelt wie je 'echt' bent.

Door je over te geven aan die abstracte ervaring die je niet begrijpt, komt er ruimte voor nieuwe inzichten en creativiteit.

Je moet er totaal niets voor doen. Het gaat eerder over je ervaring 'zijn'.

Het is heel eenvoudig, zolang je het maar niet probeert te begrijpen.Overzichtspagina Blogs


Meer ontdekken over bewustzijnsmeditatie?
Schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang blogs en nieuws over workshops en webinars.

ik ontvang graag de nieuwsbrief over bewustzijnsmeditatie